6.0 running rough, no throttle, no hot start

Discussion in '6.0L PowerStroke Engine & Drivetrain' started by 04gold60, Mar 19, 2019.

  1. 04gold60

    04gold60 SDD Junior Member

    Age:
    30
    Messages:
    46
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    So I have done some work to my truck and I will get into that in a minute, but now I have an issue with it will start decent cold and runs okay until the ECT and EOT reach about 130 degrees and then it will continue to run but runs rough sounds like a miss, no throttle response, no power in drive when hot, no smoke, and no codes. It has stalled out on me. I have unpligged the icp to no avail, sometimes it will restart other times it won't even with the icp unplugged. Now the kicker is if I rev it up to 2k rpms in park it runs like a beast and all the issues go away. Then it returns to idle and the problems are back. I am at a loss racking my brain here.

    What I have done:

    So this all started with a cyl 3 contribution code, I fixed that with a new pushrod. I removed all the injectors and cleaned the spool valves and resealed all 8 injectors, did new nipple cups and o rings, new stand pipes and dummy plugs. I have pull the valve covers off and checked my torque for my bolts and stand pipes and dummy plugs. Checked my fuel bowl for bubbles and I have none.
    Monitoring everything with the torque pro app, I will attach screenshots and try to explain them, I also have video showing what it's doing.

    So the pictures show one revving up to ~2k rpms, one hot idle maybe two, and one right when it gets to running rough.

    I would be happy to do more diagnostic stuff but I have the turbo off (just cleaned it up), ipr valve off (had remnants of Dorman gasket on the screen) waiting to get a new screen, ebp valve and tube off just cleaned those out.

    Details about the truck:
    Its an 04.5
    Oil cooler and egr delete from XDP Jan. 2018
    New Degas bottle
    Blue spring upgrade recently
    Found out FICM and driver side bank of injectors were replaced with remans
    Turbo is a reman
    Rebuilt turbo 2 years ago
    Replaced all filters when I bought it with OEM motorcraft and that is all I buy and use
    I think that is all[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  2. 04gold60

    04gold60 SDD Junior Member

    Age:
    30
    Messages:
    46
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US


    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  3. fordman60

    fordman60 Full Access Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 2, 2008
    Location:
    Prince Albert Sask.
    No hot start and running rough is loss of hp oil. Snap to connect or STC fitting on the HPOP i belive is where you will find your leak. There is an updated solid T ORB fitting you can get from Ford

    Could also be that you nicked the oil o ring on top of an injector putting the rail back on. Its easy to do. I've done it myself.
     
    i-Henry likes this.
  4. 04gold60

    04gold60 SDD Junior Member

    Age:
    30
    Messages:
    46
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Now how big of a leak? Would that even show up down the side of an injector or would the ipr % being ~29% show that?

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  5. 04gold60

    04gold60 SDD Junior Member

    Age:
    30
    Messages:
    46
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Now what would cause a stc fitting to break?

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  6. fordman60

    fordman60 Full Access Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 2, 2008
    Location:
    Prince Albert Sask.
    The reason it smooths out at 2k is the pimp is spinning fast enough to overcome the loss due to the leak
     
  7. fordman60

    fordman60 Full Access Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 2, 2008
    Location:
    Prince Albert Sask.
    Its just a swivel fitting with an o ring. Eventually they all fail.
    Thats why Ford sells the updated Fitting. I belive it was factory on the 06 or 07 models
     
  8. fordman60

    fordman60 Full Access Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 2, 2008
    Location:
    Prince Albert Sask.
    The reason they used a swivel fitting is that the fitting has to be square to the oil passage into the block so it doesn't spit out that o ring.

    When you pull the pump and install the new fitting it is imperative you get it square or it will blow out the o ring.
     
    i-Henry likes this.
  9. fordman60

    fordman60 Full Access Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Sep 2, 2008
    Location:
    Prince Albert Sask.
    If it is an injector o ring, only that or those injectors that got nicked will have a miss.

    If its not been done you cant go wrong changing the stc fitting as it WILL fail at some point
     
  10. 04gold60

    04gold60 SDD Junior Member

    Age:
    30
    Messages:
    46
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Almost hate buying these things used when you have no idea the history on it whether that work has been done, now if it has whats the likelihood of it breaking again?

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     

Share This Page