6.0 running rough, no throttle, no hot start

Discussion in '6.0L PowerStroke Engine & Drivetrain' started by 04gold60, Mar 19, 2019.

  1. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Well lets put it this way the plugs on the harness aren't clipped together and can't be they barely go in and no audible click is heard secueing them not does it feel secure, I check the ficm every time I remove it and it's pins look good

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  2. bismic1

    bismic1 Full Access Member

    Messages:
    154
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Aug 3, 2008
    Location:
    Texas
    Just as an fyi - that FICM harness is expensive .... around $250 to $300. I don't want to tell you that it is bad without knowing for sure. At least not for that kind of money!

    Common chafe points:
    Upper left valve cover or valve cover stud near the FICM
    Intake manifold bolts where the harness routes under the air intake hose
     
  3. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Well with the clips not audibly clicking in and with the wiggle test having rough running I am thinking it might be a viable option to replace it anyways, I will pull it out tomorrow and post up some pictures of it

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  4. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Well here is the ficm harness had a couple oil soaked plugs and one that is falling apart, guess it's time to replace it[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  5. bismic1

    bismic1 Full Access Member

    Messages:
    154
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Aug 3, 2008
    Location:
    Texas
    That will be money well spent!
     
  6. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Yeah I thought so too, at least it is a good starting point if it doesn't fix my problem

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  7. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Well I have solved the issues, installed new harness today after waiting for stupid UPS to deliver it yesterday.

    It now will start hot no problem, so the issue was the FICM harness definitely money well spent
    Only thing now is a random contribution code, and some running rough. Maybe it is from air in the high pressure oil system?

    Not the same contribution code twice either (cyl 5 then cyl 6)

    Kinda scared to take it for a hard drive, no cell service and worried it will die lol

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  8. bismic1

    bismic1 Full Access Member

    Messages:
    154
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Aug 3, 2008
    Location:
    Texas
    Glad to hear! I would run it awhile, including a number of reasonably hard accelerations, to clear the air out. Then clear the codes and see what (if anything) comes back.
     
  9. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Yeah I am thinking I might go out and do that now, want to check and make sure it still runs good before work on Monday

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     
  10. 04gold60

    04gold60 Full Access Member

    Age:
    31
    Messages:
    51
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 6, 2019
    Location:
    US
    Anything to expect while doing hard accelerations or driving? Any bucking or missing I shoikd expect?

    Sent from my LG-M322 using Tapatalk
     

Share This Page